Skrýt reklamu

Báro, vydrž, on to dožene

Problémy s dítětem školního věku.

Báro, vydrž, on to dožene

Příspěvekod Návštěvník » stř 21. kvě 2014 23:21:26

Báro, vydrž, on to dožene. Netlač na něj tolik, asi zatím chce svůj čas. Každé dítě je jiné, zkuste pátrat po něčem, co ho opravdu baví, třeba ježdění na kole, kolečkové brusle, prostě něco jiného než jemné manuální práce, třeba na ně nebude. Nebo se bude chtít učit písmenka, počítat... i vhodně vybrané počítačové programy dokážou dítě přimět k řadě dovedností, i když já jsem spíš pro to, aby děti byly co nejvíc venku.
Zkus se ho zeptat, co by rád dělal, nebo si vyzkoušejte udělat rozvrh na týden, do něj zařadit oblíbené i méně oblíbené činnosti.
Já jsem začala trošku tlačit na našeho staršího až rok před nástupem do školy, aby víc vzal aspoň pastelky do ruky, občas nůžky, ale pravidla jsem nezaváděla. Pomohla nám taky paní logopedka, když mu připravovala i grafomotorická cvičení na doma a on viděl, že ho nechválí jen maminka.
V 4 a půl se ale z vlastního zájmu začal učit písmenka, sice na ně asi na 1/2 roku zanevřel, ale netlačila jsem a v 5 se k nim náhle vrátil a začal skládat slova. Nikdy jsem ho do toho netlačila a nesnažila se ho něco učit, jen před nedávnem mu paní logopedka ukázala, jak si má dělat obloučky pod slovy, aby je hezky plynule přečetl ( v běžné řeči zadrhává, ale není to tím, že by mu chyběla školkaSealed), tak jsme to jednou doma zkusili, šlo mu to pěkně, ale víc nechtěl. Má ještě chvíli čas, než to bude potřebovat ve škole. Mohla bych to uděla sama ( jsem učitelka), ale pro něj doma jsem maminka a od maminky je to jiné než od paní učitelky nebo paní logopedky.
Loni chodil do školky jako předškolák, má odklad, takže šel do školky až v 6 letech, a nemůžu říct, že by něco ztratil.
Letos začíná první třídu a je pyšný, že je školák, líbí se mu tam. Jsem ráda, že jsem ho nějakým nucením neodradila od vlastních zájmů.

A co se týká kroužků a peněz, řešili jsme a stále řešíme totéž co vy, dá se ale jít nasbírat pěkné listí, květiny apod., stříhat obrázky z letáků a lepit si je na stránky z kalendáře... Hlavně to chce motivaci - společnou radost z výtvoru, novou výzdobu pokojíčku apod. Ta společná činnost je hodně důležitá, když synek uvidí, že Vás ta práce baví, rád pomůže a přidá se. I kdyby zpočátku měl být podíl jeho tvorby sotva ze čtvrtiny.
A ještě dotaz na závěr Není ve Tvém okolí jiná maminka s dětmi podobného věku? Kontakt s 1-2 kamarády může být prospěšnější než školka, kde si obvykle s více dětmi ani nehraje.

! ! ! POROVNÁNÍ PŮJČEK Z VÍCE ZDROJŮ ! ! !

Naposledy oživil Anonymous v stř 21. kvě 2014 23:21:26
Návštěvník

Zpět na Dítě školního věku, školáci